Sunday, January 8, 2012

Rukavice, rukavice...


Nadamo se da ste se odmorili tijekom blagdana, mi svakako jesmo :). A sada se lagano vraćamo svakodnevnim poslovima.

Današnji post je rezultat što dosade, što radoznalosti. I eto, malo surfanja bespućima interneta saznale smo par korisnih i zanimljivih informacija koje smo odlučile podijeliti s vama. Zato se zavalite u svoje naslonjače i uživajte u kratkoj priči o povijesti rukavica.

Rukavice sežu u daleku povijest, čak se spominju u prethistroijskom dobu kada se vjeruje da su ih nosili špiljski ljudi kako bi zaštitili ruke. Kasnije se spominju čak i u Homerovoj 'Odiseji', gdje je Odisejev otac Laert nosio rukavice dok je šetao vrtom kako bi zaštitio ruke od kupinovog trnja. Kao što vidimo u samim počecima čovječanstva rukavice su služile uglavnom kao zaštita. Bili su to primitivni oblici prvih rukavica, a nalikovali su na vreće koje su se stavljale na šake.

Što je više odmicalo vrijeme, rukavice su počele zauzimati statusni simbol. Nosili su ih kraljevi, plemići. Za vrijeme Srednjeg vijeka i Renesanse rukavice su također bile od velike važnosti. Nosili su ih vitezovi koji ako su rukavice dobili od svog gospodara to bi im uvelike poboljšalo njihov statusni simbol u društvu. Suci su donosili presude samo ako su imali na rukama rukavice. Ako bi vitez bacio rukavicu na pod to bi značilo da izaziva na dvoboj. Sve to govori o važnosti koje su rukavice imale u to vrijeme.
Tek u 13. stoljeću rukavice su postale modni dodatak, izrađene od svile ili lana.

U 16. stoljeću doživjele su pravi procvat. Tada ih je kraljica Elizabeta I. proglasila modnim dodatkom. Nosila ih je za vrijeme obraćanja javnosti kako bi skrenula pozornost na svoje lijpee ruke kada bi ih skinula. Rukavice tog doba bile su bogato ukrašene raznim draguljima i svaka žena koja je imalo držala do sebe nije izlazila u javnost bez rukavica.

I u crkvenom svijetu rukavice su imale velliku važnost. Nosili su ih u početku prvenstveno papa, kardinali i biskupi i to za vrijeme misa, jer su htjeli da ima ruke budu čiste za misno slavlje.

U 19. stoljeću englez James Winter je izmislio stroj za pravljenje kožnih rukavica. Tada se otvara novi svijet mode u kojima rukavice zauzimaju prvo mjesto, kako u garderobi žena, tako i muškaraca. Rukavice su od tada obevezan dio muških svečanih odijela, a i ženskih večernjih toaleta. Rukavice se izrađuju od finijih materijala i njihova dužina počinje sezati i do iznad lakta. Rukavice tog toba nisu više imale ukrase po sebi, bile su jednobojne i slagale su se sa bojom odjeće koja se nosila.

U današnje vrijeme rukavica ima raznih oblika, boja, od različitih materijala. No iako se pomalo izgubio taj statusni simbol koji su rukavice nosile sa sobom, svejedno su važan dio naših života, posebice zimi. Danas možda ne gledamo na to kakav će imovinski status naše rukavice pokazivati, ali i dalje su nezaobilazan dio naše garderobe, posebice zimi kada nam griju ruke. Volimo ih i nosimo razne, kratke, duge, s prstima, bez prstiju, ukrašene i jednostavne. Bitno je da su tople, elegantne, otkačene.. ovisno koju odjevnu kombinaciju nosimo.



Toliko o kratkoj lekciji iz povijesti :) .. Do slijedećeg posta pozdravlja vas vaš Cloopco!

1 comment:

  1. Bok curke! Ostavila sam vam nagradicu na svom blogu! Samo zato jer ste je zavrijedile ;-)

    ReplyDelete